Obavještenje za organizacije civilnog društva o održavanju sastanaka s predstavnicima Odjeljenja za stručne i administrativne poslove

Obavještavaju se organizacije civilnog društva (mjesne zajednice, udruženja građana i fondacije Brčko distrikta BiH) da će Odjeljenje za stručne i administrativne poslove, na čelu sa šefom Odjeljenja gospodinom Nedimom Hamzabegovićem, u narednom periodu održati niz sastanaka s ovim organizacijama. Sastanci će se održavati u kinosali Omladinskog centra Brčko distrikta BiH utorkom i četvrtkom s početkom u 10.00 sati.

Image for news

Tema sastanaka je bliže upoznavanje ovih organizacija s obavezama proisteklim iz nedavno usvojenog Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH, principima finansiranja iz budžeta Brčko distrikta BiH, definisanim novim Zakonom o budžetu Brčko distrikta BiH i podzakonskim aktima koji su u pripremi i koji će bliže definisati ove predmetne oblasti.

Pored šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, sastancima će prisustvovati i predstavnici Pododjeljenja za podršku MZ, NVO i UG.

Na sastanke koje će Odjeljenje za stručne i administrativne poslove imati s organizacijama civilnog društva u narednom periodu zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa – COVID-19 pozivat će se ograničen, odnosno dozvoljen broj predstavnika organizacija civilnog društva, u skladu s aktuelnim epidemiološkim mjerama i preporukama Kriznog štaba. Planirano je, dakle, održavanje po dva sastanka sedmično kako bi sve registrovane organizacije civilnog društva (678 udruženja, 78 mjesnih zajednica i 2 fondacije) bile upoznate s novim propisima i kako bi se na vrijeme mogle prilagoditi obavezama koje isti nalažu.

S tim u vezi obavještavamo pozvane predstavnike organizacija civilnog društva da je u skladu s važećim epidemiološkim mjerama i preporukama na sastancima obavezno nošenje zaštitnih maski, držanje propisane fizičke distance između prisutnih kao i dezinfekcija ruku i obuće na ulazu u objekt.

O učesnicima svih sastanaka javnost će biti pravovremeno obaviještena.