Odjeljenje za stručne i administrativne poslove u saradnji s Odjeljenjem za evropske integracije i međunarodnu saradnju objavljuje poziv – Otvorene prijave za japansku nagradu za najinovativniji razvojni projekat 2021

Globalna razvojna mreža (GDN) neprofitne nevladine organizacije (NVO) i organizacije civilnog društva (OCD) iz zemalja s niskim i nižim srednjim dohotkom da podnesu projektne prijave za nagradu za najinovativniji razvojni projekat (MIDP) 2021.

Image for news

Japanska nagrada za najinovativniji razvojni projekat takmičarski je program bespovratnih sredstava pod okriljem konkursa za globalne nagrade za razvoj, kojim upravlja GDN, a finansira Ministarstvo finansija Vlade Japana.

Nagrada je usmjerena na projekte koji su trenutno u fazi provedbe i koji imaju visoki potencijal za uticaj na izuzetno marginalizirane i ugrožene grupe koje se nalaze u zemljama u razvoju.

Tematska područja:

  • Tema 1: Univerzalno zdravstvo osiguranje i COVID-19

  • Tema 2: Smanjenje rizika od katastrofa u ruralnim područjima, a povezano je s klimom

  • Tema 3: Kvalitetna urbana infrastruktura i upravljanje vođeno zajednicom.

Prednosti nagrade

Za svaku će temu pobjednički projekat dobiti potpore u vrijednosti od 45.000 američkih dolara i ukupno; kategorija MIDP dodijelit će 9 potpora u vrijednosti od 135.000 američkih dolara. Nagrada će se dodijeliti organizacijama čiji projekti utjelovljuju inovativan pristup važnoj razvojnoj potrebi i daju najveća obećanja za:

  • Direktno reagovanje na potrebe najsiromašnijih i najugroženijih, nedovoljno zadovoljnih grupa za poboljšanje svog života s ciljem brzih rezultata za poboljšanje egzistencije;

  • Podržavanje inicijativa koje vode do razvoja održivih ishoda kroz proširivanje projekta.

Finalisti će biti pozvani da se pridruže komunikacijskom treningu u pripremi prezentacije svog projekta pod žirijem na visokom nivou koji će odlučiti koje će projekte nagraditi. Fizička dodjela nagrade planirana je za 2021. godinu, ako to dopuštaju uslovi.

Dva prvonagrađena dobitnika svake teme dobit će potporu od 20.000 američkih dolara. Druga nagrada dobit će potporu od 5.000 američkih dolara. Uz to, tim Japanskog fonda za socijalni razvoj (JSDF) pod upravom Svjetske banke razmotrit će prikladnost prijedloga koji osvajaju Prvu nagradu za mnogo veću potporu do 200.000 američkih dolara pod pokroviteljstvom JSDF-a, jednu po temi.

Kriterij prihvatljivosti

Nagrada MIDP otvorena je za sve razvojne projekte koji se provode u zemljama s niskim i nižim prihodima. Pridržavajte se okolišnih i socijalnih okvira Svjetske banke (ESF) i okolišnih i socijalnih standarda (ESS). Projektom mora upravljati neprofitna, nevladina organizacija (NVO) ili organizacija civilnog društva (OCD) sa sjedištem u jednoj od prihvatljivih zemalja. Projekti su morali započeti s provedbom 1. juna 2020. godine ili ranije da bi se mogli smatrati prihvatljivima. Podnesci koji se tiču nedavno započetog projekta ili samo projektne ideje ili studije izvodljivosti ili temeljne studije neće se razmatrati. Prijave za finansiranje konferencija (djelimično ili u cijelosti) neće se razmatrati. Podnosioci prijašnjih godina (osim pobjednika) mogu se ponovo prijaviti, ali moraju ažurirati prijavu kako bi uključili nove aspekte projekta. Prethodni pobjednici MIDP-a ne ispunjavaju uslove za prijavu.

Rok za prijavu: 9. 6. 2021. godine

Za više informacija posjetite http://www.gdn.int/awards2021/MIDP