Poziv za zainteresovane organizacije civilnih društava

Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke i Goethe-Institut 2020. godine pokrenuli su Međunarodni fond za pomoć kao odgovor na posljedice pandemije korona virusa na kulturne organizacije u inostranstvu. Uz pomoć drugih posredničkih organizacija, Fond pomoći dao je doprinos održavanju kulturnih partnerskih struktura u inostranstvu i istovremeno jačao društvenu raznolikost i lokalni kulturni život.

Image for news

Prijave su moguće samo iz inostranstva i putem lokalnih Goethe-Instituta, Njemačke ambasade ili partnera konzorcija Robert Bosch Fondacije ili S. Fischer Fondacije.

Prijava počinje 8. aprila 2021., a zatvara se 7. maja 2021. godine.

Organizacije koje je moguće finansirati moraju ispunjavati sljedeće kriterije:

  • Doprinose zaštiti umjetničke slobode i pluralističkog društva
  • Uspješno rade kao organizacija najmanje tri godine (ovu aktivnost moraju dokazati ​​sa dva referentna pisma civilnog društva – „Civil Society Statements”)
  • Kroz prethodnu saradnju su poznati Goethe-Institutu, Njemačkoj ambasadi/ generalnom konzulatu, S. Fischer Fondaciji ili Robert Bosch Fondaciji (ovo mora biti navedeno u dokumentu „Institutional Statement“ koje je priloženo prijavi za finansiranje kao potvrda od strane partnerskih institucija, koje podržavaju Međunarodni fond za pomoć)
  • Ograničene su u svom radu zbog posljedica izazvanih pandemijom i nemaju na raspolaganju druge izvore finansiranja za perspektivni napredak
  • Kao organizacija su u mogućnosti prihvatiti međunarodno finansiranje i garantovati upotrebu sredstava u skladu sa (njemačkim) zakonom o javnoj nabavci i u skladu s antikorupcijskim standardima, te su u mogućnosti iste kontinuirano i dokazivati
  • Nisu u stečajnom postupku odnosno nije pokrenut stečajni postupak protiv njih
  • Imaju sjedište izvan EU, SAD-a i Kanade.

Ukoliko želite da aplicirate na Međunarodni fond za pomoć 2021. molimo Vas da se javite Međunarodnom fondu za pomoć: hilfsfonds2021@goethe.de.